Başarısı Tescilli Profesyonelden Franchise Sektöründe Dikkate Değer Konular! - Turgut Plümer Özel Röportaj

Haberin tarihi: 20.02.2024 16:02:59

Başarı kelimesi bana her zaman daha çok çalışmam gerektiğini hatırlatıyor. Uluslararası bir markada işlettiğim bir şubeyi  takım arkadaşlarımla dar ve kapalı bölge olmasına rağmen istanbul gibi bir metropolde cirosal bazda ilk 3 içinde yer aldık. Farklı bir kurumda 1 senede 53 şube açılışı yaptım. Yine sektörde büyük bir markanın fabrikasını aylık bazda %-15 oranından 2 ay gibi bir sürede %+25 değerlerine ulaştırdım.

Turgut PlümerTurgut bey merhaba sizleri tanıyabilir miyiz ?
Merhabalar. Bendeniz Turgut plümer. 1981 istanbul doğumluyum. Yeditepe üniversitesi turizm yönetimi, anadolu üniversitesi işletme bölümlerinde eğitim gördüm. 20 yıldır yiyecek – içecek ve turizm sektöründe uluslararası ve yerel markalarda yurt içinde ve dışında çeşitli pozisyonlarda yöneticilik yaptım. Bu süreç zarfında bir çok firmaya farklı ihtiyaçlar doğrultusunda danışmanlık hizmeti verdim. Yenilikleri ve teknolojiyi yakından takip ediyorum ve iş hayatında bu gelişmeleri şirketlere ve kurumlara adapte etmekten mutluluk duyuyorum. 

Bizlere bir kaç başarınızdan bahseder misiniz ?
Başarı kelimesi bana her zaman daha çok çalışmam gerektiğini hatırlatıyor. Uluslararası bir markada işlettiğim bir şubeyi  takım arkadaşlarımla dar ve kapalı bölge olmasına rağmen istanbul gibi bir metropolde cirosal bazda ilk 3 içinde yer aldık. Farklı bir kurumda 1 senede 53 şube açılışı yaptım. Yine sektörde büyük bir markanın fabrikasını aylık bazda %-15 oranından 2 ay gibi bir sürede %+25 değerlerine ulaştırdım.

Yiyecek – içecek sektörünün şu an nasıl yorumluyorsunuz ?
Yiyecek - içecek sektörü tüm dünyada gelişmekte olan temel ihtiyaç niteliğini koruyan en zor şartlar altında bile doğru ve zamana adapte olunduğunda büyüyen bir sektör. Restaurant, cafe ve benzeri işletmelerin cari büyümesi her zaman doğal olmuştur.  Mevcut istatistiksel veriler 2023 yılının pandemi etkisi sonrasında büyümeye devam ettiğini göstermektedir. 

Restaurant ve cafe işletmelerinde yapılan temel hatalar nelerdir ?
Şahsi fikrim “Kervan yolda düzülür “ fikri ile yola çıkıldığında büyük kayıpların kaçınılmaz olduğudur. Öncelikle arz ve talep iyi analiz edilmelidir. Kuracağınız işletmenin öz kaynakları ve sermayesi büyük önem taşımaktadır.  Yapacağınız iş ne kadar hizmet sektörü olsa da rakamlar ile şirketinizi yönetmeyi ihmal etmemelisiniz. Örnek vermem gerekir ise istatistiksel olarak 1 yıl içinde 100 restaurant, cafe açıldığında 1 yıl sonunda 15 tanesi faaliyetine devam edebilmektedir. Sürdürebilir olmanın ve yatırım analizlerini iyi yapmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.

2023 yılında ticari bazda ne zorluklar yaşanılmıştır ?
2023 yılı istatistiklerine baktığımızda kobi olarak nitelendirdiğimiz küçük işletmeler maalesef büyük kayıplar vermiştir. Kurulan şahsi şirket sayısı ile kapanan şahsi şirket sayısı arasında büyük uçurum bulunmaktadır. Personel giriş ve çıkışları hizmet sektöründe her zaman zirvede olsa da 2023 yılında bu oran artmıştır. Bunun en büyük nedeni mevcut ekonomi ve kişilerin kazançlarını yükseltme gayretidir. Örnek vermem gerekir ise bulaşıkhane departmanı bir çok çalışan moto-kuryeliğe geçiş yapıp sektörde büyük açıklara sebebiyet vermiştir.

2023 yılı yenilikleri nelerdir ?
Pandemi etkisi ile ülkemizde bulut mutfak diye adlandırdığımız bir Pazar ortaya çıkmış ve muazzam büyüme kaydetmiştir. Paket servis üstüne kurulu, düşük kira bedelli ve bir kaç markadan oluşan bu yapı hızla büyümektedir. Diğer yandan michelin yıldızı almaya hak kazanan 16 restaurant ülkemize büyük katkı yapmış dünya piyasasında biz de varız dememize imkan sağlamıştır.

Franchise olmanın avantajları nelerdir ?
Franchise veya bayi olmak sizi belirli risklerden korur ve büyümenize olanak sağlar. Temel unsur yerel veya uluslararası bir markanın hazır pazarına erişirsiniz. Markanızı tanıtma ihtiyacını ortadan kaldırır önceliğinizi müşteri memnuniyetine verirsiniz. Finansal, satınalma, logistik, üretim, dekorasyon, pazar analizi, yasal prosedürler gibi konularda firma gücü sayesinde firmanın doğru yönlendirmesi sonucu hızlı şekilde kar etmeye odaklanabilirsiniz.

Franchise almak için nelere dikkat edilmelidir ?
Burada önemli olan firmayı iyi araştırmanızdır. Sektörde sermayenizi çıkarma hızı 8 ay ile 2,5 yıl arasında değişkenlik gösteren firmalar mevcut. Firmanın size verdiği destek çok önemlidir. Bunların başında iyi bir eğitim, doğru finansal tablolar gelmektedir. Sözleşme mutlaka incelenmeli ve sizi ne kadar koruduğu dikkate alınmalıdır. 

Franchise fuarları hakkında düşünceniz nelerdir ?
Medyafors firması sayesinde 22 yıldır düzenlenen Bayim Olur musun ? Fuarı firmalara ve yatırımcılara büyük avantajlar sağlamaktadır. Öncelikle firmaları direk yatırımcılar ile yüz yüze getirmeyi başarmaktadır. Yatırımcılar farklı markaları bir arada görüp karşılaştırma imkanına sahip olmaktadır.  2023 yılında Bayim olur musun ? fuarına 28.346 ziyaretçi sayısı ile büyük bir başarıya ulaşmıştır.

Sektörde tavsiye edebileceğiniz tecrübeleriniz nelerdir ?
Büyümek isteyen bir firma iseniz mutlaka uluslararası piyasaya adım atmalı ve döviz kazanmalısınız. Kobi işletmesi iseniz kontrollü ve doğru şartlar altında büyümeli, mutlaka sektör hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmalısınız. Hızlı büyümek her zaman diğer sorunları ile birlikte gelmektedir. Dolayısı ile hızınızı prensip ve prosedürlere bağlamalısınız. Unutulmamalıdır ki temel ne kadar sağlam ise kat çıkmanız riskleri bertaraf ederek yükselmenize, rüzgarlarda veya sallantılarda ayakta kalmanıza olanak sağlar.

 

İletişim İçin
Email: [email protected]
Telefon: +90 535 564 37 78