Haberin tarihi: 23.10.2018 13:10:33
Franchise pazarının dinamik şirketleri, markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar. Onlar markalarıyla müşterileri arasında duygu, his kurmayı başardılar. Tüketicinin gönlünde taht kurdular. Peki, bunun sırrı ne? Bu tarz firmaları neden çok yakından tanıyoruz? Çünkü onlar seslerini kamuoyuna duyurmayı başardılar. Bunda medya iletişim kanallarını etkili şekilde kullanmalarının payı çok fazla. Peki, girişimcilik performanslarıyla haber değeri taşıyan franchisor (Franchise veren), ekonomi basınında kendine nasıl yer bulabilir?
ERSAN ÇIPLAK / [email protected]
GAZETECİ SİZİN HABERİNİZİ NEDEN YAPSIN?
11-14 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenen “Bayim Olur musun Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı”, franchising sistemine sahip firmaları gözlemlemek için iyi bir fırsattı. Fuar boyunca ulusal basının değerli muhabir ve editörleri stantları ziyaret ettiler. Fuara gelen gazeteci arkadaşlar firmaları tanımaya çalıştılar. Stantlarında onlar için hazırlanmış basın bülteni bulunduran firmalar çok şanslıydı. Çünkü firmanızla ilgili en doğru ve en güncel bilgileri direkt gazeteciyle paylaşma fırsatına kavuştunuz. Basın bültenlerine gereken önemin verilmesi gerekiyor. Bülten içerikleri ne kadar iyiyse haber olma şansınız o kadar artıyor. Söz konusu fuar size gazeteciyle buluşma, tanışma, konuşma fırsatı bulmanıza önemli katkı sağladı. Ancak fuar dışında o kadar şansınız olmayabilir.
Örneğin bülteni hazırladınız ve medya kuruluşlarına gönderdiniz. Ancak gazeteciler sadece sizden gelecek basın bültenlerini incelemiyorlar. Onlar adeta bülten bombardımanı altındalar. Merak edenler için sordum. Forbes Türkiye Yazı İşleri Müdürü Eyyüp Karagüllü’ye, günde 200-250 arasında e-posta geliyormuş. Gördünüz değil mi? İşte bu yüzlerce bülten arasından sıyrılıp öne çıkmanız gerekiyor.
E-posta ile gönderdiğiniz bülten ile gazeteciyle ilk göz göze geldiğiniz aşamadasınız, Outlook’ta. Outlook'un layout'u gönderen, başlık ve tek satırlık bir ön gösterime izin verdiğini hatırlatalım. İşte burası nefes kesen bir süreç.Burada dikkat çeken, derdini en iyi anlatan bir adım öne çıkacak. Dikkat çeken bir cümle bulmaktan başka şansınız yok. Ayrıca e-postanın kişiye özel atıldığını göstermeniz yararlı olabilir. Örneğin "Merhabalar xxx Bey/Hanım" ibaresi, e-postanın okunmasına katkı sağlıyor. Bunlara dikkat edilirse e-postanızın açılma şansı çok yüksek olur. E-posta açıldıktan sonra gazeteciyi hayal kırıklığına uğratmayın.
Karagüllü, e-postaları açıp okuduğunda şirketle ilgili bir hikayeye dönüşebilecek bir anlatı görünce orada durduğunu söylüyor. Çünkü, bu tarz bir içerik, Karagüllü ve dergisinin en çok sevdiği haber türlerinden biri. Farkındasınız değil mi? Sadece güçlü içerik, etkili dil ve doğru bir iletişim ile önemli ekonomi dergilerinden Forbes’ta haber olma fırsatına kavuştunuz…
FRANCHISE HABERLERİNDE NELER OLMALI?
Girişimcilerin yaşadıkları zorlukları aşarken ortaya koydukları mücadele yöntemleri ilgiyle okunur. Bu sizin için büyük bir şans. Zira franchise veren şirketlerin kuruluş, gelişim aşamaları müthiş öyküler barındırıyor. Bu şansınızı ziyan etmeyin. Kendinizi, firmanızı gazetecilere anlatırken bazı kurallara dikkat edin. Ne mi bunlar?
Öncelikle gazeteci faaliyetlerinizle ilgili ayrıntılı bilgiler isteyecek. Buna iyi hazırlanın. Firmanızı ve faaliyet gösterdiğiniz alanı anlaşılabilir şekilde tanımlayın. İşinizi kurarken, geliştirirken yaşadığınız zorluklar ve bunları nasıl aştığınıza dair geçmiş deneyimlerinizden bahsedin. Bu konular ekonomi muhabirlerin ilgisi çeker. Size sorulan sorulara açık ve net yanıtlar verin. Ekonomi gazetecileri muğlak cevaplardan haz etmezler. Finansal portrelerinizi gerçekçi bir şekilde hesaplayarak anlattın. Çünkü ekonomi gazetecileri rakamları sever. Cirosunu dahi söylemekten kaçınan bir şirketin ekonomi muhabiri karşısında hiçbir ciddiyetinin kalmayacağı size söylemek isterim.
Şirketiniz hakkında hazırlanacak bir franchise haberinde yatırım koşullarını tek tek sıralayın. Tüm bunların yanı sıra faaliyet gösterdiğiniz sektörle ilgili bir araştırma sonucunu paylaşacaksanız eğer Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği kurallar uymanızda fayda var. Söz konusu araştırmayı yapan kuruluşun, kaynağın adını mutlaka belirtin. Bunu asla unutmayın. Çünkü ekonomi gazetecileri kaynak göstermeden herhangi bir veriyi haberlerine eklemekten kaçınırlar…
Şule LALELİ / Fortune Ekonomi Dergisi Yazı İşleri Müdürü
“Satış strateji ve taktikleri merak ederiz”
Fortune Ekonomi Dergisi’nde, konu franchising ise bazı kurallarımız var.
Örnek işletmelerin işini başarıyla yürütmüş olmasına bakıyoruz. Ürün-hizmet kalitesi, talebin durumu, geçici olmaması ya da rekabet güçlerini inceliyoruz. Özellikle ürünün kârlılığı, cari ekonomik sonuçları üzerine odaklanıyoruz. Franchising haberlerinde satış strateji ve taktiklerinin olmasına özen gösteriyoruz. Sözleşmeye dayalı, direkt bütünleşmiş bir pazarlama sistemi olan franchising, çok önemli bir ekosistemi yönetiyor. Bu sektörün Türkiye’de daha da büyüyeceğini öngörüyoruz.