Haberin tarihi: 14.11.2022 11:11:01
20 yıl boyunca, franchise sektörünün gelişmesine önderlik eden, birçok farklı sektörden binlerce bayilik ve franchise veren markanın yer aldığı, Türkiye'den ve dünyanın her yerinden yüz binlerce yatırımcı adayının ziyaretçi olduğu Bayim Olur musun - Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı, organizatörü Medyafors Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özhan EREM, PARA Dergisi editörü Ayşegül Küçükkurt'a verdiği röportajda "Yerleşik enflasyon dönemleri, marka sahipleri tarafından doğru yönetildiği takdirde, bilanço karlılığı azalsa da marka değeri artar." dedi.
PARA Dergisi Röportaj - Ayşegül Küçükkurt - 23 Ekim 2022
- Türkiye’de franchising ağıyla büyümek şu dönemde karlı bir iş mi?
Sistemsel olarak Franchising, bir markanın yatırımcılar vasıtasıyla şubeleşmesi anlamını taşıdığından markayı yatayda büyütür.
Ancak kalıcı olmanın koşulu, son tüketim noktasındaki, yani bayilerdeki hizmet, kalite ve fiyat istikrarıdır.
Yaşadıkları maliyet enflasyonu ile arzında sorun yaşanan hammadde ve yarı mamullerdeki tedarik zorluğuna rağmen, bayilerinin/franchiselarının karlılığına odaklanan üretici markalarımızı kutlamak ve desteklemek lazım.
Karlarından önemli bir miktar feragat ederek, tüketici fiyatlarını dengede tutmaya çalışan, bayilerinin karlılığını gözetirken, hizmet kalitesini arttırarak son tüketicinin memnuniyetini önemseyen, franchise ve veya bayilik veren markalarımız her zaman bir adım önde olacak.
Franchise sektöründe marka değerinizin artması için bayilerinizin karlı, son tüketicinin mutlu olması şarttır.
Yerleşik enflasyon dönemleri, marka sahipleri tarafından doğru yönetildiği takdirde, bilanço karlılığı azalsa da marka değeri artar.
- Yatırımcılar daha çok zincir marketlere mi yönelmeli yoksa butik firmaların bayiliklerine mi bakmalı? Sizin tavsiyeniz nedir?
Yatırımcı öncelikle severek bizzat başında olacağı bir iş kolu seçmelidir…
Bu bir İngilizce eğitim bayiliği de olabilir, bir yazılım bayiliği de olabilir…
Bu bir börekçi de olabilir, üçüncü nesil bir kahve zincirinin bayiliği de olabilir.
Artık o kadar çok seçenek mevcut ki!
Yatırımcı aynı zamanda boş mağaza sahibiyse, o lokasyona uygun ürün veya hizmet koluna karar vermelidir…
Mesela, o lokasyonda bir market açmak mı daha karlı olabilir, yoksa bir kuru temizleme bayiliği mi?
Yatırımcı aklına yatan seçenekleri azalttıktan sonra, bu konuda profesyonel hizmet almalıdır…
Eğer kendine ait bir dükkânı yoksa ki, bu bir tür özgürlüktür, yapmak istediği işin bayiliğini veren markanın, lokasyon konusundaki önerilerini, tecrübelerini dikkate almalıdır.
Yatırımcı adayı, işin karlılığının yanısıra, marka sahibi firmanın, yol boyunca kendisine sağlayacağı operasyonel destekleri, kısaca temsil edeceği markanın gücünü iyi incelemelidir.
- Franchising ile Türkiye’ye yapılan yatırımların karı nedir? Ekonomiye nasıl bir katkı sağlıyor
Bir organize ticaret sistemi olan franchising, devletin vergi kayıplarının minimize olması anlamına gelmektedir. Çünkü her franchise/bayi, marka sahibi firma tarafından denetlenmekte, kontrol edilmekte, faturasız ticarete izin verilmemektedir.
Franchise ve bayilik demek, doğru işleyen pazar şartlarında, caddelerin ve AVM’lerin işlek hale gelmesi, istihdamın ve tüketimin artması, ekonominin canlanması anlamına gelmektedir.
Franchise ve bayilik demek, alanla veren arasında oluşturulan bir akit demektir, sözleşme demektir.
Franchising’in ana vatanı olan Amerika Birleşik Devletlerinde sistem, özel hukuk mevzuatına tabi ihtisas mahkemeleriyle de desteklenmektedir.
Türkiye Franchise sektörü olarak bizim de artık, özel ticaret kanunları ve hukuk mevzuatıyla, ihtisas mahkemelerine ihtiyacımız olduğunu söylemeliyim.
Hem bayilerin, hem markaların, hem de AVM ve cadde mağaza sahiplerinin, hak ve yükümlülüklerini güvence altına almak çok önemli!
- Şu anda franchisingin ekonomisi nedir? Pazarın büyüklüğü?
Bu konuda, uzman ve bağımsız bir araştırma şirketi tarafından yapılmış, güncel bir piyasa araştırmasına rastlamadım. Zaman zaman tüm markaların ve bayilerinin toplam cirolarına yönelik tahmin ve örneklemelere dayanan açıklamalar duyuyor, okuyoruz. Ancak halka açık olmayan, bağımsız denetimden geçmemiş markaların ve bayilerinin cirolarının toplamı konusunda rakamsal tahmin beyan etmeyi sağlıklı bulmuyorum.
Öte yandan, bizim kendi veri tabanımızda kayıtlı, güncel olarak,
40.000+ Franchise/bayilik yatırımcı adayı,
800 civarında irili ufaklı Franchise veren firma,
Markalara ve bayilere ürün tedarik eden 4.000 civarında tedarikçi firma,
Hizmet tedarik eden yine 1500 civarında firma var.
- Gıda, tekstil, kahve gibi pek çok sektörde yatırım yapılıyor. Peki şu anda hangi söktörün bayiliğini almak daha avantajlı size göre?
Kafe markaları yine popülerliğini korurken, pandemi döneminde ciddi atak yapan, paket servis odaklı nispeten ekonomik fast food markaları… Pandemi döneminde kendini özleten döner markaları, yine bu dönemde hızlı büyüyen börek markaları ve tatlı markaları avantajlı gözüküyor… Yani gıda yine her zaman bir adım önde…
Çoğu hazır giyim ve ayakkabı mağaza konseptleri yurt dışına Franchise vermeyi tercih ediyor, tabi yurt içinde Franchise verenleri de var… Ev tekstili ve yatak markaları iyi gidiyor ancak mobilya henüz birkaç marka dışında franchise yatırımcısının radarında değil.
Market zincirleri “mini” konseptleriyle çok güzel yol aldı, avantajlı ve yatırımcı ilgisi yoğun.
Öte yandan, Eğitim sektörü karlı, ancak yatırımcı adayının kriterlere uygunluğu tercih sebebi…
Güzellik bakım, tırnak saç, takı aksesuar kadın yatırımcı adaylarının ilgi alanında
Gayrimenkul/Emlak, dünyada olduğu gibi bizde de gıdadan sonra ikinci sırada, franchise konusunda iç eğitim ve operasyon sistemini diğer sektörlere göre daha iyi organize edebilen bir yapıya sahip.
Bilgi ve Stant Rezervasyonu İçin; |
|
|
|
Bilgi ve Stant Rezervasyonu İçin; |
|
|
|