Yatak mağazalarında bayilik fırsatı...

Haberin tarihi: 8.11.2018 17:11:54

Klasik bir yatak üreticisi değiller. Yeni teknolojilere yatırım yaptılar. Artık Türkiye’nin değil dünyanın en büyük yatak üreticileri arasındalar. İşte bu tarz firmalar şimdi girişimcilere bayilik sistemiyle cazip iş fırsatları sunuyorlar

TOPLUMUN gelir düzeyi arttıkça konfor, rahatlık ve insan sağlığına yararlı olduğu düşünülen ürünler daha çok tercih ediliyor. Bazı alanlarda öylesine büyük değişimler yaşandı ki; eskiye ait hiçbir şeyin izi bile kalmadı. Yatak pazarı bunun en güzel örneklerinden biri. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler, modern üretim tesislerinde ürettikleri yenilikçi, inovatif ürünler öylesine ilgi görüyor ki eskiden kullanılan, geleneksel pamuk ya da yün yataklar çoktan tarihe karıştı. Bu tarz firmaların öncülüğünde büyüyen yatak pazarının yıllık hacmi 1 milyar 900 milyon TL’ye ulaştı. 

Bayimolurmusun.com.tr olarak bu alanda faaliyet gösteren şirketleri araştırdık. 
Hangi şirket nerelerde mağazalar açacak? Franchise ya da bayilik koşulları nelerdir? Yeni açılacak bir mağaza ne kadar sürede kendini amorti edebilir? İşte ayrıntılar…
 

İDAŞ 
 

Rekor ciro artışı sağladı 
Kesintisiz yay sisteminin mucidi İdaş, Türkiye yatak pazarının en köklü firmalarından biri. 2016’da, Teksal Tekstil tarafından satın alınan İdaş, bu tarihten sonra hızlı bir büyüme trendi yakaladı. Örneğin son derece sınırlı olan mağaza sayısı 200’e çıkarıldı. Ayrıca 200 civarında yeni satış noktası oluşturuldu. 
Teksal Tekstil ortaklarından Şahin Şişman, “Mağaza sayısının yanı sıra ürün çeşitlerimizi de artırdık. Rakip analizi ve pazar araştırmaları doğrultusunda çok etkili bir strateji geliştirdik. Bunun sonucunda satışlarımız çok önemli oranda artıyor” diyor.

 

 

 

BELLONA

Sürekli yeni ürünler geliştiriyor  
Ürün çeşitlerini artıran Bellona bir yandan yeni mağazalar açarken diğer yandan mevcut mağazalarını yeniliyor. Şirket, yurtiçi ve yurtdışında franchising sistemiyle yeni mağazalar açacak. Bellona franchise bedeli almıyor. Bir Bellona mağazası açabilmek için en az bin metrekarelik bir mağazaya ihtiyaç var. 
Bellona Marka Pazarlama İletişim Uzmanı Mehmet Altay, “Yurtiçinde 650 bayimiz var. Yurtdışında ise 100 satış noktamız var” diyor. 
Bu arada Bellona’nın Ar-Ge departmanı tarafından geliştirilen yenilikçi ürünü önümüzdeki günlerde lansmanı yapılacak. Söz konusu yatak balık pulundan elde edilen iplik ve pamuk yağından elde edilen sünger kullanılarak üretilmiş. 

 

 

YATAŞ 

Enza Home, Yatak Bedding, Divanev
Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi Enza Home, Yatak Bedding ve Divanev markalarıyla pazarda önemli bir yere sahip. Şirket, 1946’dan bu yana yatak, mobilya ve ev tekstili ürünleri üretiyor. Şirket Enza Home, Yataş Bedding ya da Divanev markalarıyla bayilikler veriyor. 

İŞBİR YATAK

İnovastif bir firma 
İşbir Yatak inovasyona önem veren bir firma. Yürüttüğü çalışmalar sayesinde 
yatağın bir sağlık aracı olarak konumlandırılmasına önemli katkılar sağladı. 
Şirket, franchising sistemiyle Türkiye genelinde yeni mağazalar açacak. İşbir, franchise giriş bedeli almıyor. 

ARMİS 

Yeni bir marka 
Armis, çok yeni bir marka. Henüz üç ay önce piyasaya sunuldu. Şirketin merkezi İstanbul Balumcu’da, üretim tesisi ise İzmir Torbalı’da. 
Armis’in ikisi franchise olmak üzere dört mağazası var. Tadilat ve dekorasyon çalışmaları devam eden 15 mağaza birkaç ay içinde açılacak. 
Perakende Zincir Mağazalar Müdürü Emrah Kıraç, franchising sistemiyle mağaza sayılarını hızla artırmayı hedeflediklerini söylüyor. 
 
YATSAN

Kendine özgü bir üretim modeli var 
Yatsan mağazalarında Yatsan ürünleri ile birlikte Tempur, Sealy, Serta, King Koil, Technogel markalarına ait ürünleri bulunuyor. Yatsan, ‘fabrikasyon teknolojilerini el işçiliği ile bütünleştirerek butik üretim’ konseptinde çalışıyor. Tüm ürünler birbiri ile kombinlenip, kişisel tercihlerinize göre istenen renk ve ölçüde üretilebiliyor.İthal ürünler hariç tüm ürünler firmanın İzmir’deki fabrikasında üretiliyor. Burada üretilen ürünlerin bir bölümü başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Yeni bayilikler için Türkiye genelinden gelecek talepler değerlendirilecek. 

LOVA SLEEP 

Franchise bedeli yok
Doğtaş’ın yatak markası Lova Sleep 278 satış noktasına ulaştı. Yurtdışında ise 54 satış noktası var. Lova Sleep Marka Müdürü Sercan Vurak, franchising sistemiyle yeni mağazalar açacaklarını söylüyor. Lova Sleep, girişimcilerden 
franchise bedeli almıyor. Ayrıca sürekli franchise ödemesi yok. 
Ücretsiz tabela ve eğitim desteği veriliyor. Bunların yanı sıra yazılım, açılışa özel tanıtım ve danışmanlık desteği veriliyor. 175 metrekarelik bir Lova Sleep mağazasının ürünler dahil toplam yatırım tutarı 160-190 bin TL arasında değişiyor. 
Bir mağazanın kendini 13-18 ay gibi kısa bir sürede amorti ettiğini belirten Vurak, bu yönüyle yatırımcılara cazip bir iş fırsatı sunduklarını söylüyor. 

İSTİKBAL 

Satış ağı çok geniş 
İstikbal, Türkiye’nin dört bir köşesinde bine yakın mağazası var. Bunların neredeyse tamamı bayilik sistemiyle açılmış. Şirket, yeni mağazalar açmaya devam ediyor. İstikbal’in yurtdışında ABD, Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkede mağazaları var. Yeni açılacak mağazaların yatırım tutarları mağaza büyüklüğüne, mağazayı açmayı düşündüğünüz il, ilçe ve lokasyona göre farklılık gösteriyor.

BRN YATAK 

Kadın girişimcilere öncelik veriliyor 
BRN Yatak, ilk shovvroom’unu Ankara Armada alışveriş merkezinde açmıştı. Firmanın şimdi yeni mağazalar açarak büyümesini sürdürüyor. 
BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter, “Büyüme planlarımız sadece yurtiçiyle sınırlı kalmayacak” diyor. Turquality destek kapsamına alınan marka, yurtdışında franchise zinciri kuruyor.  
BRN Yatak, franchise ağını oluştururken kadın girişimcilere öncelik veriyor. 
Şirketin, 2018 satış hedefi 55 milyon dolar. İhracat hedefi ise 41 milyon dolar. 

FEYZA BAZA 

İn sleep markasıyla tanındı 
Bursa merkezli Feyza Baza, 2011’den bu yana in’sleep markasıyla yatak, baza üretiyor. Şirket, üretiminin büyük bölümünü ihraç ediyor. Diğerlerini de iç pazara sunuyor. Önümüzdeki yıl iç pazarda daha fazla tüketiciye ulaşmayı hedefleyen şirket, bu doğrultuda yeni bayilikler oluşturacak. 

KÖKSAL YATAK 

Yatak ve baza üretiyor 
Kayseri merkezli Köksal Yatak Ev Tekstili, 15 yıllık üretim geçmişi var. Şirket Rubino ve Köksal markalarıyla yatak ve baza üretiyor. Kendine ait 16 bin metrekarelik alana sahip fabrikasında yatak, baza, ev tekstili ve mobilya üretimi gerçekleştiriyor. Yeni bayilikler için Türkiye genelinden gelecek talepler değerlendirilecek. 

MONDİ YATAK 

Mağaza ve corner’lar açıyor 
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalardan biri olan Mondi Yatak ve Yorgan Sanayi yatak ve bazadan sandalyeye, modüler mobilyadan halıya kadar çok geniş bir ürün gamına sahip. Sektörde en büyük üçüncü marka olmayı hedeflediklerini belirten şirket yetkilileri bunun için yoğun bir çalışma programı oluşturduklarını söylüyorlar. Mağaza ve corner sayısını artırmayı hedefleyen şirket, bunun için yeni bayilikler oluşturacak. 

SİES UYKU SİSTEMLERİ 

Butik üretim
İstanbul Beylikdüzü’ndeki üretim tesisinde butik tarzda, el emeği yoğun bir şekilde üretim yapan Sies Uyku Sistemleri, yeni satış noktaları oluşturacak. Yatak ürünleri pazarında deneyimli firmalar ile bayilik görüşmeleri yapılacak.  

SÜNSA YATAK 

KKTC’de mağazaları var 
Ankara merkezli Sünsa Yatak, 1979’dan bu yana faaliyet gösteren bir firma. Şirket, üretim tesisinde yatak, baza, başlık ve ev tekstili ürünleri üretiyor. Sünsa Yatak’ın Türkiye’de yedi, KKTC’deki üç mağazası var. Bunların yanı sıra çok sayıda corner’ları var. Şirket, mağaza ve corner sayılarını artırmayı hedefliyor.