Bizim mesleğimizde emekliye ayrılmak yok. Zaman hızla geçiyor. Her dönem kendi üslubunu dayatıyor, kendi starlarını yaratıyor. Bu dönemin üslubu benim profesyonel felsefeme uymadığı için, mesleğimi daha az görünür ama çok daha zevkli alanlarda devam ettiriyorum. Kendi tasarladığımız, yepyeni, özgün ve çok eğlenceli oyunlar, yarışmalar yaratıyoruz. Aslında hepsi televizyon formatı olarak tasarlandı ama şimdilik ekrana taşımayı düşünmüyoruz. Kurumsal toplantılarda, fuarlarda, festivallerde, kongrelerde ve çeşitli açık ve kapalı alanlardaki etkinliklerde, toplantıya katılanlara oynatıyoruz. Görmeden inanılması zor bir eğlence ve coşku atmosferi oluşuyor. Böylece biz de çok eğleniyoruz ve mutlu ettiğimiz için mutlu oluyoruz. Benzersiz bir iş yapmanın profesyonel tatmini bambaşka bir duygu. Doğrusu, kolay olmadı. İlk oyunumuzu geliştirmemiz 10 yıl kadar sürdü. Öncelikle yepyeni bir konsept yarattık. Bilgi yarışması sonuçlarının heyecanlı ve etkileyici görsel öğeler aracılığıyla açıklanmasına dayanan bir ilk… YarışMaç’ta görsel öne olarak futbol oyununu kullanıyoruz. Büyük ekrandaki sanal futbol maçı, iki takıma bölünmüş katılımcıların doğru yanıt oranlarına göre gelişiyor. Böylece yarışma heyecanı, futbol maçının enerjisi ile katlanarak büyüyor, katılımcıların müzikle desteklenen coşkulu tezahüratı inanılmaz bir sinerji yaratıyor. Tabii bu ortamı çeşitli teatral dokunuşlarla daha da eğlenceli bir hale getiriyoruz. Sonuç: katılımcıların tüm oyun boyunca coşkuyla tezahürat yaptıkları, sevinç gösterilerinde bulundukları, şarkılar söyleyerek dans ettikleri ve özellikle takımları gol attığında, deyim yerindeyse “çıldırdıkları”, timsah yürüyüşü yaptıkları benzeri görülmemiş bir atmosfer. Öncelikle kurumsal toplantılarda, takım aktivitesi olarak oynattık. Açık havadaki bazı belediye etkinliklerinde uyguladık. Şimdi hedefimiz fuarlar, festivaller, AVM etkinlikleri ve her türlü açık ve kapalı alan aktiviteleri. Özellikle uluslararası fuarlara ve kongrelere önem veriyoruz. Çünkü yanıt sistemimiz soruları katılımcılara tercih ettikleri dilden göndererek farklı ülkelerden kişilerin aynı yarışmaya katılabilmelerini sağlıyor. Şu an için ilk hedefimiz oyunlarımızı ulusal ve uluslararası fuarlara, kongrelere taşımak. Ardından formatlarımızı global pazara sunmayı amaçlıyoruz. Bu arada belki bir televizyon yayını da söz konusu olabilir. Zaman bulabilsem, yazmaya başladığım, 50 yılı aşkın kariyerim boyunca yaşadıklarımdan oluşan kitabı tamamlamak istiyorum. Arada da kim bilir, belki tiyatro, sinema gibi bir-iki çalışmaya da fırsat kalabilir. Elimi çabuk tutmam gerek. Ne demiş şair? “Yaş yetmiş, yolun yarısı eder…” Öyle değil miydi o şiir? Rakamı yanlış hatırlıyor olabilirim.
Hoş geldiniz Korhan Bey. Uzun yıllar pek çok televizyon programı yapmış, Türkiye’deki tüm uluslararası festivalleri defalarca sunmuş, 2004 Eurovision Şarkı Yarışması ile dünyadaki bir milyara yakın izleyicinin karşısına çıkmış bir kişi olarak, son zamanlarda ortalarda görünmüyorsunuz. Kendinizi emekliye mi ayırdınız yoksa?
Televizyon programı gibi mi?
Anlaşılan katılanları çok eğlendiren içerikler geliştirmişsiniz. Bunu nasıl başardınız?
Bu içerikleri ne tür etkinliklerde kullanıyorsunuz?
Emeklilik söz konusu olmadığına göre, bundan sonrası için neler planlıyorsunuz?
Korhan Abay’dan YarışMaç ile Global Açılım: Eğlence Formatlarını Uluslararası Fuarlara Taşıyor
Korhan Abay, geliştirdiği YarışMaç başta olmak üzere özgün oyun ve yarışma formatlarını ulusal ve uluslararası fuar, kongre ve kurumsal etkinliklere taşımaya hazırlanıyor. Abay, çok dilli katılıma uygun interaktif formatlarını global pazara sunmayı hedefliyor.