1928 yılında limon sandığından sandalyeleri olan küçük bir dükkânda başlayan bu hikâye, şimdi bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla büyümeğe devam eden Ramiz’in hikâyesidir.
Öykümüz, 20. yüzyılın hemen başında Makedonya’nın Prilepe şehrinde dünyaya gelen iki öksüz erkek kardeşle başlıyor. Babaları Balkan Savaşı’nda esir düşmüş ve annelerini çocuk denecek yaşta kaybetmişler, onları büyüten babaanneleriyle birlikte Türkiye’ye göç etmişler. Burada çeşitli lokantalarda çalışarak mesleklerini geliştirmişler. Makedonya’da sokak satıcılarının yaptığına benzer bir tür ızgara köfteyi geliştirme fırsatı bulmuşlar ve Akhisar’da kendilerine limon sandığından sandalyeleri olan küçük bir dükkân açarak hizmet vermeye başlamışlar.
Tamamen dana etinden mamul, sadece tuz ve soğandan oluşan ve yiyenlerin damağında safi et tadı bırakan bu köftenin altına, kepekli pideyi tereyağında kızartıp doğrayarak yastık yapmışlar. Izgara edilmiş yeşil biber ve domateslerle sunulduğunda ortaya çıkan unutulmaz lezzetin yaratıcısı olmuşlar.
Köfteci Ramiz’in dördü oğlan biri kız beş çocuğu olmuş. Çocukları hem onunla dükkânda çalışmış hem de okumuş. Oğlanlardan ikisi hukukçu, kızı diş hekimi, diğer iki oğlanın da birisi mühendis, diğeri de işletme tahsil etmiş. Ömrü boyunca yarattığı bu lezzeti ülkeye duyurmak adına çalışan Köfteci Ramiz, 1970 yılında rahmetli olmuş. Babalarını kaybeden kardeşler dört elle babalarınsan kalan mirasa sarılmış ve ondan teslim aldıkları bayrağı bugüne kadar getirmiş.
Kardeşler, 2000 yılında, Akhisar Merkez Çarşı içindeki dükkânlarından başka İstanbul-İzmir kara yolu üzerinde şube açarak markanın yayılmasına vesile olmuş; kısa sürede dönemin ünlü siyasetçileri, sporcuları, sanatçıları ve Ramiz’in yetmiş küsur yıllık ününü duyanların ziyaret ettiği mekânın yaratıcısı olmuştur.
Ayrıca, 2006 yılından itibaren gelen ısrarlı franchising tekliflerinin içinden uygun olanlarını değerlendirmeye almış, Ramiz prensipleriyle çalıştırılan restoranlar sayesinde bu lezzeti daha da ulaşılır kılmışlardır.
Bugün, yeni elemanların yetiştiği Türkiye genelindeki tüm Ramiz restoranlarında satılan ürünler soğuk zincirle Akhisar’dan taşınmakta olup üretimden satışa her bir adım sürekli denetlenmekte ve standartların her noktada aynı kalması sağlanmaktadır.